Komen er nu wel of geen windturbines in de Pielis?

Dinsdag 23 januari j.l. was er in Den Eijkholt voorlichting van de gemeente over het plaatsen van 18 windturbines in de Pielis. Hierbij werd toelichting gegeven waarom het project met de 2 overgebleven investeerders beëindigd werd. Zelfs na 5 keer hun plannen aan te mogen passen is het deze 2 partijen niet gelukt om een voorstel in te dienen, dat aan de eisen die de gemeenteraad heeft opgesteld, voldeed.

Diverse inwoners van Luyksgestel en de Weebosch hebben na deze bijeenkomst contact met ons opgenomen. Ze gaven o.a. aan dat ze blij zijn dat de plannen met de windturbines van 255 meter hoog niet doorgaan. Dit is echter een grote MISVATTING. Het zoekgebied is weliswaar gesloten, maar kan bij nieuwe voorstellen door de gemeenteraad weer opengesteld worden! Ook kunnen dan  de uitgangspunten dan opnieuw besproken worden. Daarnaast heeft een aantal boeren uit de Pielis een artikel gepubliceerd waarin aangegeven wordt, dat zij nu zelf gaan onderzoeken hoe alsnog windturbines in de Pielis kunnen worden gerealiseerd. Logisch, want voor hen vormen windturbines op hun land een jarenlange bron van inkomsten.

Het opwekken van elektriciteit met windturbines is één van de mogelijkheden om los te komen van fossiele energiebronnen. Echter het belang van lokaal welzijn en welvaart bij dergelijke projecten wordt in het landelijk Klimaatakkoord benadrukt. Dit respect voor het welzijn en de gezondheid van de lokale bevolking, ecologische gevolgen, zorgvuldig omgaan met het landschap en toerisme is zo belangrijk en missen we hier volledig in de gemaakte afwegingen. Vage infoavonden, zonder overleg met en aandacht voor onze inwoners, het verdoezelen van negatieve effecten, zorgen er voor dat dit grootschalige project totaal niet lokaal gedragen wordt. Het creëert vooral lokale sociale onrust. Het lijkt er op dat alleen inwoners die er aan kunnen verdienen aandacht krijgen.

De Lokale Partij Bergeijk vindt dat nu eerst eens echt alle bijkomende gevolgen in kaart gebracht moeten worden. Ter illustratie geven we een paar voorbeelden, die veel meer onderzoek vragen dan er tot nu toe heeft plaatsgevonden.

 

Het belangrijkste is dat er geen enkele rekening wordt gehouden met de negatieve effecten op de natuur, de waarde van ons prachtige landschap.

  • Het zoekgebied is het meestwindstille gebied van Brabant. De opbrengst van de windturbines in de Pielis is circa 55% lager in vergelijking met de opbrengst van dezelfde windturbines in zee.
  • De Pielis is een belangrijk trek- en verblijfsgebied voor diverse soorten vogels. Aanvaring met de rotorbladen is een bekend negatief fenomeen.
  • De lage tonen, die de windmolens produceren leiden tot overlast. Voor mensen, dieren, maar ook voor de biodiversiteit in het algemeen.
  • Daarnaast is er een recent rapport van het RIVM dat melding maakt van de uitstoot van PFAS afkomstig van de coating van de turbinebladen.
  • Windturbines van 255 meter hoog zijn een forse vervuiling van de horizon ten westen van Luyksgestel en de Weebosch, direct zichtbaar in een straal van vele kilometers.
  • Slagschaduw door de turbinebladen is een bekend negatief effect.
  • Daarnaast zal de toeristische waarde van onze gemeente door deze reuzen negatief beïnvloed worden.

Hierbij een hyperlink naar een uitzending van Zembla waarin veel van deze punten duidelijk worden gemaakt. https://www.npostart.nl/BV_101408053.

Samengevat zijn er dus behoorlijk veel negatieve effecten die tot nu helemaal genegeerd worden. Het trieste is dat er door de initiatiefnemers bij deze plannen alleen naar het financieel gewin wordt gekeken. Zij de baten en inwoners van Luyksgestel en de Weebosch de lasten! Wij begrijpen ook niet waarom het college en het CDA, GroenLinks/PvdA en de VVD zo laconiek met het welzijn van onze inwoners en natuur omgaan! Zij zijn voorstanders van grootschalige energieopwekking in de Pielis en zullen deze voornemens zeker niet stopzetten!

Om de klimaatdoelen te realiseren met meer en voldoende duurzame elektriciteit zijn er lokaal ook andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld meer zonnepanelen op daken en bestaande gebouwen, minder energie verbruiken door isoleren, vervangen van oude CV ketels en aardwarmte gebruiken.

Het type windturbine dat in onze achtertuin gerealiseerd moet worden is vergelijkbaar met de hoogste windturbine in bijgevoegd overzicht. De Euromast is met zijn 185 meter de hoogste toren van Nederland, maar nog een klein duimpje vergeleken met de hoogste windmolen.

Verder laat de foto een realistisch beeld zien van deze windturbines in ons landschap. Ze steken met kop en schouders overal bovenuit.

De kerktorens van Luyksgestel en de Weebosch zijn de piepkleine rode gebouwen onderaan de foto in Google Maps. Deze 3 torens hebben een hoogte van circa 30 meter (vergelijkbaar met de molen in het overzicht), maar zijn dwergen in vergelijking met de geplande windturbines.

Al vele jaren is de Lokale Partij Bergeijk van mening dat de negatieve gevolgen van deze windturbines onaanvaardbaar zijn. Wij zullen dan ook blijven strijden tegen hun komst. Dat we hierin niet alleen staan blijkt wel uit de vele reacties die we in het verleden en nu nog steeds ontvangen. Bent u ook kritisch over deze plannen en wil u meer informatie ontvangen over de gevolgen, laat ons dit dan weten. Namens de Lokale Partij Bergeijk is Mark Verhoeven onze woordvoerder (m.verhoeven@bergeijk.nl).