Provincie vraag Bergeijk om advies over grootschalige zonne- en windenergie.

Het Proces

Op 23 april 2020 heeft de gemeenteraad van Bergeijk het beleid- en toetsingskader voor grootschalige zonne- en windenergie vastgesteld en het voorkeursgebied Bergeijk Zuid-West ( in de volksmond “De Pielis”) aangewezen. Dat gebeurde met een meerderheid van stemmen. Het CDA, de VVD en GroenLinks/PvdA waren voor en de LPB was tegen.

Tot 28 februari 2021 konden projecten worden ingediend. Er zijn toen 7 projectvoorstellen ingediend. Het beleid geeft echter aan dat aan maximaal 1 projectvoorstel medewerking wordt verleend. Daarom is aan de initiatiefnemers gevraagd om tot 1 gezamenlijk voorstel te komen. Uiteindelijk zijn er echter 2 voorstellen overgebleven.

Het deskundigenpanel ( conform het vastgestelde beleid ingesteld) heeft na 2 beoordelingsronden geadviseerd de initiatiefnemers bij elkaar te brengen. Zij gaf daarbij aan dat wanneer de 2 partijen hun krachten zouden bundelen, er een positief projectvoorstel uit zou komen.

Het college heeft de gemeenteraad per brief van 11 juli 2023 laten weten dat de initiatiefnemers geen gezamenlijk projectvoorstel indienen.

Op 14 december 2023 is de gemeenteraad geïnformeerd over het besluit van het college om het proces te stoppen na de derde beoordelingsronde. Aan geen van beide projectvoorstellen werd doorgang verleend en de openstelling van Bergeijk-Zuidwest werd beëindigd. Geen van beide initiatiefnemers kon aan alle voorwaarden van het vastgestelde beleid voldoen. Het college besloot tevens het proces te stoppen.

Deze maand wordt de gemeenteraad bijgepraat over de uitgevoerde evaluatie en het verzoek van de provincie.

De vraag van de Provincie Noord-Brabant

Op 21 januari 2024 en 12 maart 2024 ontving de provincie verzoeken van consortium Zuidenwind en consortium Eneco voor het voorbereiden/vaststellen van een projectbesluit voor de ontwikkeling van Energielandschap Bergeijk en Burger Energiepark De Pielis. Momenteel beraad de provincie zich over mogelijke stappen die zij kunnen en willen zetten. Onder andere over de mogelijkheid om gebruik te maken van de provinciale bevoegdheid met betrekking tot het realiseren van windenergie tot 100 Megawatt. Voor de zonne-energie is de gemeente bevoegd gezag voor vermogens tot 50 Megawatt.

De provincie heeft het college gevraagd om advies uit te brengen over beide verzoeken, mocht de provincie besluiten gebruik te maken van haar bevoegdheid. Een hele concrete vraag is of het college bereid is eigendommen in de Pielis beschikbaar te stellen om invulling te geven aan de doelstellingen duurzame energie van de gemeente Bergeijk.

Hoe nu verder

Intussen is een burger initiatief gestart onder de naam Tegenwind Bergeijk. Zij maken zich sterk om een grootschalig windturbinepark in de Pielis tegen te houden. Ook zijn zij op hun eigen website een petitie gestart om verontruste bewoners een stem te geven.

Zoals gezegd zal het college deze maand de gemeenteraad bijpraten over de uitgevoerde evaluatie, de vraag van de provincie en ongetwijfeld ook over de alsmaar oplopende kosten van (juridische) ondersteuning in dit project.

Het is in de tussentijd “oorverdovend stil” in de politiek maar schijn bedriegt. Daarom een passage uit de algemene beschouwing van de LPB bij de afgelopen voorjaarsnota. Een bijdrage die een poging doet om uit het moeras van procedures en oplopende kosten te komen.

“Wij zijn geen actiegroep maar voelen als LPB fractie een grote bestuurlijke verantwoordelijkheid om datgene te doen wat goed is voor Groot Bergeijk. Daarom verzoeken wij de Gemeenteraad en het College een pas op de plaats te maken. Laten we als eerste onze energie steken in het verder verduurzamen van woningen, openbare voorzieningen en bedrijven, het slimmer omgaan met het lokaal opslaan van opgewekte elektriciteit en mogelijkheden van geothermie verder onderzoeken. Elke kubieke meter gas en kilowattuur elektriciteit die je niet verbruikt is echte besparing. Daarnaast stellen wij voor om voor de Pielis ( het aangewezen gebied) een gebiedsvisie op te stellen. Daarbij voortbordurend op de Gebieds Gerichte Aanpak die in de Pielis al volop loopt. Wij willen daarbij expliciete aandacht voor: Kwaliteitsverbetering van het landschap, natuurbeheer (flora en fauna), toekomstperspectief voor agrariërs en pachters, biodiversiteit en klimaat. Bij deze opsomming past wellicht ook het aanleggen en/of vergroten van bos arealen. CO2 reductie is immers van groot belang. Ingrepen om onze gemeente energie neutraal te maken sluiten wij zeker niet uit op voorhand. Wel blijven wij van mening dat onafhankelijk worden van en het terugdringen van fossiele brandstoffen een globale aanpak vereist.

Wij vragen het college en de andere fracties om hier de komende maanden rustig over na te denken. Wij zullen bij de begroting met voorstellen komen om enerzijds een gebiedsvisie voor Bergeijk Zuid-West op te stellen en anderzijds ons eerder vastgesteld beleid in te trekken. Wij denken dat we zo uit de ontstane “patstelling” kunnen komen zonder langdurig in een juridisch moeras te verzanden. Ook kunnen wij zo de inwoners, pachters , recreanten en agrariërs perspectief bieden”.

Arjan van der Hout

Fractievoorzitter LPB