Afgelopen donderdag heeft de Lokale Partij Bergeijk (LPB) tegen een tweetal voorstellen gestemd die de gemoederen op ’t Loo en in Luyksgestel flink hebben bezig gehouden. Dit betreft de bouw van een arbeidsmigrantengebouw op ’t Loo en de bouw van een twintigtal woningen aan de Meerendreef in Luyksgestel.
Op zich initiatieven waar echt behoefte aan is en waar de LPB graag voor had gestemd. De LPB beoordeeld voorstellen echter niet in de eerste plaats vanuit onze persoonlijke afwegingen maar als volksvertegenwoordigers staat bij ons het draagvlak bij de eigen inwoners centraal. Dat wil niet zeggen dat inwoners het altijd overal mee eens moeten zijn voordat wij een voorstel steunen maar wel moet bij het opwerken van een voorstel maximale inbreng van de inwoners zichtbaar zijn. Zeker bij ingrijpende voorstellen die de leefbaarheid in de lokale gemeenschap beïnvloeden.
DE LPB weigert om zich erbij neer te leggen dat bouwplannen die voorgelegd worden aan de gemeenteraad enkel ruimtelijk worden beoordeeld. Gekoppeld aan bouwplannen moeten wij als gemeenteraad ook besluiten kunnen nemen die de leefbaarheid in onze kernen verbeterd, zeker in combinatie met bouwplannen. Niet eerst besluiten over “ stenen stapelen”, en daarna over de gevolgen voor omwonenden praten. Nee dat hoort 1 op 1 bij elkaar, in hetzelfde besluit.
In de gemeenteraad van afgelopen donderdag heb ik het volgende citaat gebruikt: “Goede bewonersparticipatie is essentieel voor besluitvormingsprocessen. Het is een krachtig middel om de democratie te versterken en de levenskwaliteit in gemeenschappen te verbeteren”. Dit citaat komt uit het blad “Binnenlands Bestuur”.
In de gemeenteraad kreeg ik “voor de voeten geworpen”, dat de LPB hier nog nooit voorstellen voor had ingediend. Wat een flauwekul, burgerparticipatie moet je gewoon doen, dat hoort in de genen te zitten van iedere volksvertegenwoordiger.
Met de inwoners van ’t Loo hadden afspraken gemaakt moeten worden naar aanleiding van de breed gedragen petitie. Afspraken over overlast van arbeidsmigranten beperken, bewoning in woningen terugdringen en het voorzieningen niveau van ’t Loo verbeteren.
Met de omwonenden van de woningbouw aan de Meerendreef in Luyksgestel had de omgevingsdialoog weer moeten worden opgepakt. Dat is waar de omwonenden om vroegen, daar was nog tijd voor en omwonenden vroegen volgens de LPB ook niet het onmogelijke.
De LPB kreeg als weerwoord vaak te horen dat je zulke dingen niet regelt in een ruimtelijk plan. Op zich juist maar als je burgerparticipatie echt serieus neemt, dan koppel je inspraak resultaten aan een ruimtelijk plan. Wellicht ongebruikelijk maar zoals we in de gemeenteraad te horen kregen: juridisch kan het.
Onze eigen inwoners hebben hier recht op. Wat heeft “We doen het samen in Bergeijk” als slogan anders voor zin. Burgerparticipatie is geen vorm of papierentijger maar een houding!
Arjan van der Hout
info@lpbergeijk.nl